Programma-varianten:

Janke Lameris heeft een geheel eigen plek veroverd in de wereld van de streektaal-muziek in Nederland. Haar repertoire is anders dan dat van alle andere artiesten die zich van een dialect en/of van een streektaal bedienen. Haar muziek heeft vaak een meditatief karakter en ook gaat zij, in haar teksten, soms net iets verder en dieper dan in streektaal-land gebruikelijk is.


Janke is dan ook niet gemakkelijk plaatsbaar, met name voor (regionale) radio-makers die er in het algemeen naar streven om hun dagelijkse programma’s te vullen met herkenbare en populaire muziek. Hier onder  een impressie van wat het publiek kan verwachten als er voor programma-variant - 1 wordt gekozen.

Janke’s meest-recente cd ‘As de zun de wolken brek’ vond na de presentatie in 2012 geen ingang bij Radio Drenthe. Volgens de toenmalige programma-makers was er op de regionale zender van Drenthe geen enkel programma te vinden waarin een liedje van de cd gedraaid zou kunnen worden.

Ook een radio-gesprekje over de presentatie werd afgewezen.

 

Gelukkig voor Janke zijn er in de afgelopen jaren toch ook andere signalen vanuit de regionale omroep gekomen. Zo schonk free-lance tv-presentator Jan Germs, directeur van het Huus van de Taol in Beilen, in het tv-programma; ‘Jasbuus vol Drents’ wel aandacht aan de nieuwe cd. Ook was Janke een keer te gast in het programma Hemmeltied dat gepresenteerd werd door Harm Dijkstra en Henny Kuijer. En presentator Bert Kamping  draaide ooit een nummer van de cd in RTV-Drenthe’s zondagmiddag-streektaalprogramma Op Streek. Lokale omroepen als DNO Media, RTV Meppel, ZO34 en RTV1 hebben de kwaliteit van Janke Lameris wel degelijk ontdekt. Via deze omroepen krijgt Janke Lameris dan ook de eer die haar (als streektaalzangeres) toekomt in streektaalland.

De afwijzende houding van sommige programmamakers en presentatoren, ten aanzien van Janke’s (authentieke en persoonlijke) repertoire, staat in schril contrast tot de positieve reacties die zij vaak tijdens optredens van het publiek krijgt.

Een liedje als de titelsong van de cd: As de zun de wolken brek’ (bijvoorbeeld) is zeer herkenbaar voor mensen (vaak zijn dat vrouwen) die, net als Janke zelf, moeilijke perioden in hun leven hebben gekend of die daar nog middenin zitten.

In de pauze’s en na afloop van optredens wordt Janke dan ook vaak aangesproken door toehoorders die zichzelf in de thematiek van haar liedjes herkennen. Ook komt het voor dat er iemand emotioneel geraakt wordt. Het effect van zo’n confrontatie is altijd positief omdat ‘herkenning’ en ‘erkenning’ nu eenmaal positieve krachten zijn.

Een werkelijk schitterend liedje over het universele proces van veroudering en dementie brengt in de zaal (wanneer het publiek bewust gekomen is voor programma-variant-1) altijd spontane reacties van herkenning teweeg.

Janke Lameris Janke Lameris janke-lameris-youtube janke-lameris-variant-2 janke-lameris-variant-2

 De CD