Janke Lameris heeft een geheel eigen plek veroverd in de wereld van de streektaal-muziek in Nederland. Haar repertoire is anders dan dat van alle andere artiesten die zich van een dialect en/of van een streektaal bedienen. Haar muziek heeft vaak een meditatief karakter en ook gaat zij, in haar teksten, soms net iets verder en dieper dan in streektaal-land gebruikelijk is. Janke is dan ook niet gemakkelijk plaatsbaar voor (regionale) radio-makers die er in het algemeen naar streven om hun dagelijkse programma’s te vullen met herkenbare en populaire muziek.

Desondanks schonk free-lance RTV-Drenthe presentator Jan Germs, indertijd algemeen bekend als directeur van de streektaal organisatie ‘Huus van de Taol’ in Beilen, in het tv-programma; ‘Jasbuus vol Drents’ uitgebreid aandacht aan Janke’s toen pas verschenen cd. Ook was Janke eens te gast in het gezellige RTV Drenthe programma Hemmeltied dat gepresenteerd werd door Harm Dijkstra en Henny Kuijer. Lokale omroepen zoals DNO Media, RTV Meppel, ZO34 en RTV1 hebben de kwaliteit van Janke Lameris ontdekt. Vooral via deze omroepen krijgt zij de eer die haar (als streektaalzangeres) toekomt in streektaalland.

Janke’s (authentieke en persoonlijke) repertoire werd, tijdens optredens, over het algemeen door het publiek als zeer positief ervaren. Een liedje als (bijvoorbeeld) de titelsong van de cd: ‘As de zun de wolken brek’  bleek zeer herkenbaar voor mensen die, net als Janke zelf, moeilijke perioden in hun leven hadden gekend of die daar nog middenin zaten.

In de pauze’s en na afloop van optredens werd Janke dan ook vaak aangesproken door toehoorders die zichzelf in de thematiek van haar liedjes herkenden. Ook kwam het voor dat er mensen emotioneel geraakt werden. Het effect van zo’n confrontatie werkte altijd positief omdat ‘herkenning’ en ‘erkenning’ nu eenmaal positieve krachten zijn. Een werkelijk schitterend liedje (Der löp een draod) over het universele proces van veroudering en dementie bracht in de zaal altijd spontane reacties van herkenning teweeg.

Janke Lameris Janke Lameris janke-lameris-youtube Janke Lameris Engelstalig repertoire

In 1987 zong Janke’s moeder dit liedje. Janke begeleidde haar op de gitaar. In januari 2023 heeft zij dit clipje gemaakt als een blijvende waardevolle herinnering.